Elektronik Sigaranın Zararları

Elektronik Sigaranın Zararları

Elektronik sigaranın zararları e-sigara kullanıcıları veya yeni başlayanların en çok merak ettiği konulardan biri elektronik sigaranın zararlarıdır. Öncelikle normal sigaraların içinde bulunan 4.000 kimyasal ve kanserojen maddenin verdiği zararları anlatmak istersek bir ansiklopedi dolusu yazı çıkacaktır. Ölümcül riski bulunan sigarayı her gün en az 1 paket olmak kaydı ile satın alıyoruz. Yıllar sonra sigaranın verdiği zararlar sağlığımızı daha tehlikeli bir çıkmaza sürüklüyor. Sigaradan kurtulmak isteyenlerin ilk tercihi haline gelen ve Avrupa’da doktor tavsiyesi ile satın alınan elektronik sigaranın zararlarından bahsedelim istedik.

Elektronik Sigara Zararı var mıdır?

Elektronik sigara kullanıcıları yaptıkları araştırmalardan sonra bu ürünlerin zararları hakkında pek fazla bilgiye sahip olamazlar. Son dönemlerde sıklıkla kullanılmaya başlayan ve kullanıcıların %75’inden fazlası sigarayı bıraktığı için sigara markaları ve kartelleri para yolu ile medya,basın ve TV organlarına elektronik sigaranın zararları adı altında programlar yayınlamasını istemektedirler. Yapılan araştırmalar bu cihazların her hangi bir zararını tespit edememiş üstüne üstlük ABD (FDA) tarafından genellikle sağlıklıdır açıklaması bulunan bu cihazlar sigara satış oranlarını azalttıkları için karalama kampanyalarına maruz kalmaktadır. Elektronik sigaranın bilinen hiç bir zararı yoktur. Duman değil buhar üretirler.

E-sigaralarda kullanılan likit seçimi de kaliteli olduktan sonra nikotin harici herhangi bir zararı gözlenmemiştir. Tüm dünyada yoğun bir ilgi duyulan elektronik sigara yakın tarihte normal sigaraların tamamen satılmasını durduracak kalitede ve güçteler. Bu yoğun ilgiden dolayı dünyanın çeşitli yerlerinde ve araştırma alanlarında AR-GE çalışmaları başlamıştır. Elektronik sigarayı uzun yıllardan beri kullanan kişilerden yapılan açıklamalar doğrultusunda sağlıklarında hiç bir sorun olmadıklarını ifade etmekteler. Elektronik sigara kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntı likit seçimidir. Avrupa üniversitelerinde yapılan incelemeler sonucunda likitin buhar oluşumu sırasında geçirdiği oksidasyonun hiç bir zararı tespit edilememiştir.

Normal sigaraların yakın tarihe kadar TV programı, Dizi ve filmlerde nasıl bir reklam aracı olduğunu hepimiz hatırlamaktayız. Elektronik sigaranın ancak bir şekerleme kadar zararı olabilir diye düşünmekteyiz. Bu minimal zararlar Nikotin, Kimyasal Gliserin, bitkisel gliserin, gıda aroması ve etil maltol bulunmaktadır. Nikotin olmadığı takdirde geriye kalan kimyasallar şekerleme ürünlerde kullanılan bileşenlerdir. Kimyasal kelimesinin ürkütücü gelmesinin nedeni ise kimyasal konusunda yeterli bilgi ve birikime sahip olunmamasından dolayıdır. Unutmayalım ki ellerimizi yıkamak için kullandığımız temizleyici sabunlar bile kimyasal içermektedir. Her gün dişlerimizi fırçalamak için kullandığımız diş macunları kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinden tutunda ayakkabı, giysi ve bir çok gıdada bulunan maddelerin bir çoğu da kimyasal içeriklidir. Elektronik sigara sağlığa faydalıdır demek doğru değildir elbette. E-sigaralarda kullanılan likitlerin bir takım zararları bulunmaktadır. Likit içeriğinde bulunan nikotinin zararları bilinmektedir.

Nikotinin İnsan Sağlığına Zararları

Nikotin tütünün yanması ile oluşturulmuş sıvı halde bulunan bir maddedir. Uyarıcı ve yüksek oranda bağımlılık yaratıcı etkisi oldukça fazladır. Normal sigaralarda 20 mg bulunan nikotin elektronik sigaralarda oldukça düşük seviyelerde bulunmaktadır. Bu durumda normal sigara kadar olmasa da elektronik sigaranın da nikotinden dolayı eser miktarlarda zararları vardır diyebiliriz. Nikotin bulunmayan likit içeriklerinin neredeyse hiç bir zararı yoktur diyebiliriz. Nikotin sakinleştirici bir etki yarattığı düşünüldüğü için günün her anında her durumda içilmesi sağlanmaktadır. Özellikle akciğerlere ve üst solunum yollarına verdiği zararlar azımsanmayacak kadar fazladır. Elektronik sigaralarda nikotin oranını ayarlama bilmemiz açısından büyük bir artıdır diyebiliriz. Özellikle nikotin bağımlılığından kurtulmak için nikotin içerikli likitlerde bile kullanılan miktarlar oldukça azdır. Zamanla tamamen nikotinsiz likitlere geçiş yapılarak sadece aroma içeren likitler elektronik sigaranın zararlarını neredeyse yok denecek kadar az miktarlara düşmektedir.

Elektronik sigara sigara bırakmada en iyi yardımcı üründür. Elektroniksigara.org olarak elektronik sigaralar tamamen zararsızdır diye bir iddiamız yok ancak normal sigaralara oranla şekerleme kadar zararı var demek daha doğru bir açıklama olacaktır. Yapılan açıklamalar sonucunda elektronik sigaralar norma tütün ürünlerine göre daha sağlıklı bir seçenek haline gelerek sigara bırakma konusunda oldukça etkili bir alternatif haline gelmektedir.

Bir yanıt yazın

Sohbeti aç
1
Merhaba, 👋
Nasıl yardımcı olabilirim?
Tüm ürünleri Yurtiçi kargonun kapıda nakit veya kredi kartı seçeneği ile gönderiyoruz. Sipariş öncesi ve sonrası teknik destek veriyoruz. 👍 Güvenle alışveriş yapabilirsiniz 😉